Günümüzde hızla büyüyen ve gelişen teknoloji sayesinde hayat neredeyse çevrimiçi yaşanır hale geldi. Hemen herkesin sahip olduğu akıllı telefonlar, tablet ve dizüstü bilgisayarlar nereye istenirse taşınabilir halde. Bir teknolojik cihaz için gerekli olan tüm programların, kuruluma gerek olmadan internet üzerinden erişilmesi bulut bilişim sektörünün en önemli unsuru olan sanallaştırmayı ortaya çıkardı. Virtualization yani sanallaştırma, fiziki bir kaynağı ihtiyaçlar dahilinde parçalara bölme ve toplam sunucu verimliliğini optimize hale getirme olarak tanımlanabilir.
Sanallaştırma Çözümleri
Sanallaştırma olarak bilinen teknoloji en genel hali ile CPU, HDD, RAM, NIC gibi fiziksel donanımların yazılımsal formudur. Diğer bir anlatımla fiziksel elemanları başka mantıksal parçalara ayırma olarak tanımlanan sanallaştırmanın temel amacı, ilgili donanım parçalarının daha güvenli ve verimli kullanılması amacıyla yönetilebilme gücüdür. Ayrıca sanallaştırma çözümleri iş gücü ve donanım maliyeti konusunda da esneklik sağlar.
Sanallaştırma Çeşitleri
Sanallaştırma çözümleri teknolojisinin tercih edildiği alanlar dört şekilde sınıflandırılabilir.
1. Ağ sanallaştırması
Çoklu servis sağlayıcıların birbirinden ayrı şekilde yalıtılmış sanal ağlar meydana getirmesini sağlayan ağ ortamına denir. Bu tür ağlar, uçtan uca hizmet dağıtabilir.
2. Sunucu sanallaştırması
Sanallaştırmanın en çok kullanılan çeşidi olan sunucu sanallaştırma, sunucuların atıl kaynaklarının kullanımı konusunda kaynakların tek bir sunucuya değil de birden fazla ortak sunucuya tahsis edilmesidir. Bu şekilde yük dengeleme sağlanması hedeflenerek, kapasite ve performans artırımı hedeflenir. Genellikle veri merkezi (data center) gibi alanlarda paylaşım ve kullanımı artıran sunucu sanallaştırma, bakım masraflarını azaltır, donanım ihtiyacını minimuma indirir ve enerji tasarrufu sağlar.
3. Masaüstü sanallaştırma
Fiziki bir bilgisayar üzerinde yer alan uygulamalara ve dosyalara farklı alanlardan ve farklı zamanlarda erişim imkânı sunan teknolojidir. Masaüstü sanallaştırma yalnız bilgisayarda değil, akıllı telefon, tablet ve laptop gibi her ürüne uygulanabilir. Akıllı cihazda bulunan işletim sistemi, yüklü uygulamalar ve kayıtlı dosyalar merkezi sunucular üzerinde bulunduğundan, veri depolama ya da veri yedekleme işlemi kolaylıkla yapılabilir ve iş sürekliliği seviyesi arttırılmış olur.
4. Uygulama sanallaştırma
Herhangi bir ortamda bilgisayar ya da kullanıcı sayısı arttıkça, bunları kontrol altında tutmak ve uygulama dağıtımı yapmak giderek zorlaşabilir. Bu nedenle uygulama sanallaştırma teknolojisi sayesinde kullanılan uygulamaları bilgisayara yükleme zorunluluğu ortadan kalkar ve güvenli şekilde hizmet dağıtmak olanaklı hale gelir.
5. Depolama sanallaştırma
Fiziksel depolama alanlarının mantıksal olarak farklı bir şekilde görünmesini sağlayan teknolojiye depolama alanı sanallaştırma denir. Bu kapsamda pek çok fiziksel depolama ünitesi tek bir merkez olarak da birleştirilebilir. Örnek vermek gerekirse, depolama sanallaştırma kullanılarak bulut yedekleme sistemleri mantıksal olarak birleştirilebilir. Yani farklı ağlardaki fiziksel depolama alanları, tek bir depolama bölgesi olarak kullanılabilir.
Sanallaştırmanın Avantajları
Kritik sistem ve uygulamalarda süreklilik konusunda mükemmel çözümler sunan sanallaştırmanın başlıca avantajları şunlardır:
Verimlilik: Sanal olmayan fizikî ortam donanımlarının çoğu tam kapasite kullanılabilir. Yani sanal ortam tercih edilmesi, eldeki tüm kaynakların başka sanal makineler oluşturma ve verilerin de bu makinelere aktarılabilmesini sağlar. Böylece tüm kaynaklardan en verimli şekilde yararlanılabilir.
Daimi çalışma performansı: Sanal makinelerin, herhangi bir kesinti yaratmadan CPU, HDD, RAM gibi donanımları değiştirme olanağı mevcuttur.
Yönetim ve İdare kolaylığı: Tek bir ekran ile 100'lerce sanal makineye aynı anda erişilebilir. Böylece program kurma, hizmetleri aktif etme ya da veri depolama gibi yönetimsel işlemler ile makinelere donanım kaynağı ekleme gibi sunucu işlemleri tek bir merkezden yönetilebilir.
Güvenlik: Sanallaştırmanın bazı hata, sistem sorunları durumlarında replikasyon ya da cluster gibi senaryolar oluşturabilme imkânı vardır. Ayrıca oluşturulan sanal makineler, her daim erişilebilir dosyalar halinde olduğu için dosyaların yedeklerine kısa sürede ulaşılabilir.
Sanallaştırma çözümlerimizden yararlanmak için detayları web sitemizden inceleyebilir, bize başvuru formundan ya da müşteri hizmetleri hattımızdan ulaşabilirsiniz.