
e-SMM Nedir? Serbest Meslek Erbapları için Dijital Dönüşüm Rehberi
Dijital dönüşüm uygulamaları arasında öne çıkan E-Serbest Meslek Makbuzu - e-SMM nedir, kimler düzenler ve zorunluluk kapsamı nelerdir?
Teknolojiden turizme, üretimden sanayiye, sağlıktan eğitime farklı iş kollarında milyonlarca aktif işletme bulunuyor. Bunlar arasındaki mali müşavir, doktor, avukat, mühendis gibi kişisel bilgi ve beceriye dayalı meslekler ise “serbest meslek” olarak kategorilendiriliyor. Söz konusu kategorideki mesleklerin olağan iş akışlarının ayrılmaz parçası olarak düzenlemesi gereken çeşitli belgeler mevcut ve bunlardan biri de serbest meslek makbuzu. Peki serbest meslek makbuzu nedir?
Serbest meslek makbuzu; mesleki faaliyetlere yönelik işlerin tür, kapsam, miktar gibi nitel ve nicel özelliklerinin yer aldığı belgeleri ifade eder. Peki dijital dönüşüm uygulamaları arasında öne çıkan E-Serbest Meslek Makbuzu - e-SMM nedir, kimler düzenler ve zorunluluk kapsamı nelerdir? Gelin yanıtlara beraber bakalım.
e-SMM nedir?
E-Serbest Meslek Makbuzu’nun akronimi yani ilk harflerinden oluşan bir kısaltması olan e-SMM, serbest meslek makbuzunun dijital ortamda oluşturulup arşiv ve raporlama süreçlerini de içerecek şekilde yönetilmesidir.
e-SMM ile serbest meslek makbuzları, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) standartlarına uygun şekilde oluşturulup uçtan uca yönetilebilir. e-SMM hukuki geçerliliği, kağıt ortamdaki geleneksel serbest makbuzu ile tamamen aynıdır.
e-SMM üzerinde yer alması gereken bilgiler ve avantajları
Yenilikçi bir dijital dönüşüm uygulaması olan e-SMM üzerinde yer alması gerekli bilgiler şunlardır;
· Makbuzu kesenin adı, soy adı, adresi, vergi dairesi, TC kimlik numarası/vergi kimlik numarası;
· Müşterinin adı, soy adı, adresi, vergi dairesi, TC kimlik numarası/vergi kimlik numarası;
· Makbuz belge numarası,
· Düzenlendiği tarih,
· Ücret miktarı, KDV ve varsa kesinti detayları;
· Doğrulama için gerekli olan karekod
Merak edilen bir diğer soru da e-SMM avantajları nelerdir? Bu bağlamdaki başlıca avantajlar aşağıdaki gibidir;
· Pratiktir; hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanarak zaman kazandırır,
· Modern, sürdürülebilir, doğa dostu bir uygulamadır,
· Kağıt, baskı gibi giderleri ortadan kaldırır,
· Kağıtların arşivlenmesine gerek kalmaz,
· Hatalı işlemlere dair süreçler dijital ortamda pratik adımlarla gerçekleşir,
· Makbuzlar e-posta, SMS gibi yöntemler ile alıcıya ulaştırılır,
· Dijital olarak arşivlenir, bu sayede gerekli durumlarda kolaylıkla erişim sağlanır. Peki e-SMM kimler düzenler ve zorunluluk kapsamı nedir?
e-SMM kimler düzenler?
Gelir Vergisi Kanunu’nun 65. maddesi, serbest meslek faaliyetini şöyle tanımlar; “Sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması.” Bu kapsamda ekonominin ve toplumsal hayatın ayrılmaz bileşenleri arasında konumlanan serbest meslek mensupları, faaliyetleri ile bağlantılı tahsilatlarda fiziksel olarak düzenledikleri serbest meslek makbuzunu dijital/elektronik ortamda belge olarak kolaylıkla düzenleyebilir. Devamında talep doğrultusunda dijital ortamda veya kağıt formunda iletebilir, ayrıca GiB’e dijital şekilde raporlayabilirler.
Sunulan hizmet karşılığındaki tahsilat için e-SMM düzenleyebilen birçok serbest meslek erbabı/mensubu vardır, bazıları şunlardır;
· Serbest muhasebeci mali müşavir
· Avukat,
· Diş hekimi,
· Veteriner hekim,
· Mimar,
· Muayene açmış doktor,
· Danışmanlık- klinik açmış psikolog,
· Danışmanlık-klinik açmış diyetisyen,
· Mühendis,
· Müşavir,
· Noter,
· Senarist,
· Yeminli mali müşavir,
· Yeminli tercüman,
· Danışman,
· Ressam,
· Yazar,
· Bağımsız grafiker,
· Bestekar,
· Kimyager,
· Serbest öğretmen,
· Sağlık memuru,
· Artist,
· Heykeltıraş,
· Menajer,
· Yönetmen,
· Dizi-film set çalışanı,
· Turist rehberi, vb.
Serbest meslek erbabı dahilinde olmak için bağımsız çalışmanın gerekli olduğunu hatırlatalım.
Serbest meslek makbuzlarının kağıt yerine dijital olarak hazırlanmasını temel alan e-SMM kesmek için;
· Serbest meslek erbapları arasında yer alınması,
· Vergi mükellefi olarak kayıtlı olunması,
· Şahıs işletmesi açılmış olması,
· GİB e-SMM sistemine kayıt olunması,
· E-imza veya mali mühür sahipliği,
Zorunluluk Kapsamı
1 Haziran 2020 itibarıyla faaliyetteki tüm serbest meslek mensuplarının ciro limitine bakılmaksızın e-SMM uygulamasına geçmesi zorunludur. Mevcut serbest meslek erbapları için serbest meslek makbuzlarının e-SMM olarak düzenlenmesi gerekir. Yeni açılan serbest meslek erbapları ise işe başlanan ayı takip eden 3. ayın sonu itibarıyla e-SMM uygulamasına geçmekle yükümlüdür.
e-SMM başvurusu GİB Portal ve özel entegratör seçeneklerinden biri üzerinden sağlanır. Özel entegratör çözümü İşNet NetteFatura’da e-SMM düzenlenebilmektedir. Bu sayede e-SMM’ler doğrudan Luca MMP’ye aktarılabilir. NetteFatura mobil uygulamasında da e-SMM özelliği bulunur, böylelikle bilgisayara ihtiyaç olmadan internet olan her yerde akıllı telefon üzerinden kolayca e-SMM düzenlenebilir.
İlk adımda sitemizde üst menüde “e-dönüşüm” altında bulunan “Online Başvuru” linkini tıklayarak, açılan sözleşmeler sayfasından bilgilerinizi doldurmalısınız. Formu tamamlayıp onayladıktan sonra, verdiğiniz bilgilerle birlikte sözleşmeniz pdf olarak oluşmaktadır. Sözleşmenizi online olarak mali mühür ya da e-İmza ile imzalayabilir, aktivasyona hazır hale getirebilirsiniz.
Pratik bir iş deneyimi sunan ve kağıt kullanımına son vererek doğayı korumayı esas alan İşNet NetteFatura ile ilgili daha fazla bilgi, sorularınız ve başvuru için buraya tıklayabilirsiniz.