Sizi Arayalım
e-Fatura Entegratörü Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı’nın uyguladığı testleri baÅŸarıyla tamamlamadan Ã¶zel entegratör olmak mümkün deÄŸildir. Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı, makul olarak deÄŸerlendirmediÄŸi hiçbir ÅŸirkete Ã¶zel entegrasyon izni vermemektedir. Bununla birlikte Ã¶zel entegratör olabilmek için alınması gereken sertifikalar ve yerine getirilmesi gereken çeÅŸitli koÅŸullar vardır. Fakat bir konuda gerekli izinlere sahip olmak, onu çok iyi gerçekleÅŸtirebiliyor olmak anlamına gelmez. Bu nedenle, çalışacağınız entegratörü seçeceÄŸiniz zaman bazı konuları ciddi bir ÅŸekilde gözden geçirmeniz ve kimi faktörleri dikkate almanız gerekmektedir.

 

İşte e-fatura entegratörü seçerken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Her ÅŸeyden önce entegratörünüz Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı’nın gerekli ve zorunlu olarak belirlediÄŸi koÅŸulları yerine getirmiÅŸ olmalı, gerekli yeterliliklere sahip olmalıdır.

 

  • Entegratörünüz yedi gün yirmi dört saat boyunca sistemlerinin çalışıyor olacağını vaat ediyor olmalıdır.

 

  • Günümüz dünyasında veri güvenliÄŸi oldukça önemli bir konudur. Bu nedenle müşterilerinize e-fatura saklama hizmeti verebilecek bir entegratörle çalışmanız gerekmektedir. Sahip olduÄŸunuz verileri saklamanız ve gerektiÄŸi takdirde beyan etmeniz yasal olarak gereklidir ve bunu taahhüt edilen süre içinde yapmanız zorunlu tutulur. Çalıştığınız entegratör bu belirli süre içerisinde, gerektiÄŸi zaman verilerinizi size sunmak için hazır olmalıdır. e-Fatura saklama hizmeti sunmak isteyen özel entegratörlerin ise belirli yasal esaslara dayanarak e-fatura saklama izni almak üzere baÅŸvuru yapması gerekir. Bu hizmet, e-fatura sistemine kayıtlı mükelleflere verilebilir.

 

  • Verilerin belirtilen ÅŸekilde saklanması için, entegratörünüzün altyapı sisteminin saÄŸlam olması gerekmektedir. Bu nedenle, çalışmayı seçtiÄŸiniz entegratörün veri saklamak üzere kullandığı altyapı sistemini bilmeniz size avantaj saÄŸlayacaktır. Kimi entegratörler Felaketten Kurtarma Merkezi’ne sahiptir ve veri yedeklemesi yapar. Bu ÅŸekilde, felaket durumunda verilerin korunmuÅŸ olmasını saÄŸlarlar.

 

  • Entegratörünüzün ne derece kurumsal ve ne derece güvenilir olduÄŸunu deÄŸerlendirmelisiniz.

 

  • Çalıştığınız entegratörün finansal olarak hangi kapasitede olduÄŸunu da göz önünde bulundurmalısınız. Herhangi bir kriz söz konusu olduÄŸunda çalıştığınız entegratör durumla ne ÅŸekilde baÅŸa çıkabileceÄŸini biliyor olmalıdır. Aksi halde iÅŸleriniz aksar ve sıkıntı yaÅŸayabilirsiniz. Bu nedenle, çalışacağınız entegratörü belirlemeden önce bu konuya iliÅŸkin olarak bilgi almanız önemlidir.

 

  • e-Devlet uygulamalarının sürekli olarak geniÅŸlediÄŸini, detaylandığını fark etmiÅŸsinizdir. Çalıştığınızın entegratörün e-devlet uygulamalarına hakim olması önemlidir. Sizin de entegratör seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken ÅŸeylerden biri budur; entegratörün bu uygulamalarla ne ÅŸekilde baÅŸa çıktığını, uygulamalara iliÅŸkin ne gibi çözümler üretebildiÄŸini bilmelisiniz.

 

  • Bunların yanında, entegratörünüz, e-fatura uygulaması dışında baÅŸka dijital dönüşüm konularına da hakim olmalıdır ve hatta bu konuda farklı hizmetleri sunuyor olmalıdır.

 

  • Son olarak, entegratörünüzün e-fatura sisteminin ERP (Enterprise Resource Planning / Kurumsal Kaynak Planlama) programlarıyla entegre olabilmesi gerekmektedir. Entegratörünüzün sunduÄŸu sistemlerin ERP uygulamalarıyla otomatik olarak veri alış-veriÅŸi yapması mümkün olmalıdır.