Android, Google tarafından geliştirilmiş olup milyonlarca kişi tarafından kullanılan dev bir işletim sistemidir. Android işletim sistemleri cep telefonları ve tabletlerde bulunmaktadır. Linux işletim sistemi çekirdeği kullanılmıştır. Apk uzantısını desteklemektedir.
Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur:
Çekirdek: Linux kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içermektedir.
Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içermektedir.
Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içermektedir.
Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır.
Uygulama Katmanı: Doğrudan Java programlama diliyle geliştirilmiş uygulamaları içermektedir.
Android İşletim Sisteminin Kullanım Alanları Nelerdir?
Android işletim sistemi, bilindiği üzere telefon ve tabletlerde kullanılmaktadır. Peki bu sistem başka hangi alanlarda ve cihazlarda kullanılır?
Android sistemle çalışan cihazlar arasında akıllı telefonlar ve tabletlerden sonra en aşina olunan cihazlar arasında saatler vardır. Özelleştirilmiş bir Android sürümü ile bu işletim sistemini kullanan bazı saatler cep telefonu ile senkronize olabilmektedir. Android saatler, bir saatin var olan anlamda işlevi her ne ise yerine getirmekle birlikte, ekranında telefona gelen bildirimleri de göstermektedir. Android saatler ile ilgili gelişmelerin ise devam edeceği ve daha pek çok markanın bu saatlerden tasarlayıp piyasaya kısa zamanda süreceği öngörülmektedir.
Android işletim sistemi ayrıca mutfak aygıtları, otomotiv sektörü, yazıcılar, akıllı banyo araçları, fotoğraf makineleri gibi birçok teknolojik üründe de ön plana çıkmaktadır.