Sizi Arayalım
Fatura Öde
EN
Nesnelerin İnterneti Neden Önemli?

Dijital dönüşüm çağında hem kurumsal hayatta hem de gerçek yaşamda bizi son derece önemli bir trend karşılıyor. Kelimenin tam anlamıyla dijital bir devrimin habercisi olan bu trend; IoT, yani Nesnelerin İnterneti. Peki nedir nesnelerin interneti? IoT, internete bağlanan ve birbirleriyle veri paylaşan cihazların iletişim halinde olmasıdır. IoT, sanayi devriminin bir sonraki aşamasının anahtarıdır ve bu teknoloji sayesinde, fiziksel cihazların dijital alana taşınmasına izin verilmiş olur.

Peki IoT nerelerde nasıl kullanılacak? Gerçek dünyada hali hazırda kullanılmakta olan IoT tabanlı çalışmaların en büyük yoğunluk gösterdiği alan "Akıllı Ev Sistemleri"dir. Akıllı evler, IoT uygulamaları arasında en popüler olanlardır. Akıllı bir ev; ışıklar, ev güvenliği ve güvenli musluklarından su akışı da dahil olmak üzere evdeki tüm cihazları kontrol eder. Sağlık ve Fitness’da da kullanımı yoğundur. IoT fitness uygulamaları; uyku düzeni, kalp atış hızı, aktivite düzeni, egzersiz istatistikleri, yakılan kalori vb. günlük aktivitelerinizi izlemenize yardımcı olur.

Artık sensörleri giysilerin üzerine yerleştirmek ve bazı sinyalleri izlemek de mümkündür. Bu sensör, cilt teması yoluyla veri toplar ve bilgileri akıllı telefonlara aktarır. Fabrikalarda da IOT, endüstri mühendisliğini; sensör, yazılım ve büyük veri analitiği ile parlak makineler yaratması için güçlendirir. Ürünleri izleme uygulamaları, tedarikçilerle perakendeciler arasında gerçek zamanlı stok bilgisi alışverişi ve otomatik teslimat ile tedarik zincirinin verimliliğini artırır. Tarımda çiftçiler, bitkileri hasat etmek için en uygun zamanı belirlemek, toprak kimyası temelli gübre profilleri oluşturmak ve nem konsantrasyonlarını tespit etmek gibi birçok farklı işlemi optimize etmek için akıllı IoT tarım uygulamalarını kullanabilir. Akıllı tarım konsepti tarım endüstrisinde de devrim yaratabilir. Enerji tasarrufu için de bir başka endüstriyel IoT uygulaması, akıllı şebekelerdir. Şebeke, enerji arzı ve talep bilgilerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlar. Kaynakları verimli bir şekilde yönetmek için bilgisayar istihbaratının kullanılmasını içerir.

Kamu hizmeti şirketleri, daha verimli kesinti yönetimi için IoT akıllı şebeke teknolojilerini kullanabilir.

Son olarak da istatistiklerle IoT verilerine bakarak, bu trendin ne kadar güçlü bir dönüşüme sahip olduğunu görebiliriz:

  • Fortune Business Insights’ın bir raporuna göre, IoT cihaz pazarının 2026’ya kadar 1.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
  • Zion Market Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2017 ile 2024 arasında küresel sağlık pazarının %12,2’lik bir büyüme ile 2024 yılına kadar 14 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Artış, sağlık tesislerindeki bulut bilişimin artan kullanımı ile ilişkilendiriliyor.
  • Gartner, 2019’da 14,2 milyar bağlantılı cihazın olduğunu, 2021’e kadar bu rakamın 25 milyara ulaşacağını tahmin ediyor.
  • Gartner, 2020’ye kadar her insanın 4 tane internet bağlantılı cihazı olacağını tahmin ediyor.
  • IoT’yi benimseyen kuruluşların %80’inin beklenenden daha iyi sonuçlar elde ettiğini göstermektedir.
  • 29 ülkeden 5421 kişinin katıldığı yakın tarihli bir International Data Corporation (IDC) raporu, ezici çoğunluğun IoT projelerine bütçe ayırdığını gösteriyor.
  • IDC verileri, 2025 yılına kadar her dakika 152,200 IoT cihazının internete bağlanacağını gösteriyor.

Bu verilere baktığımızda, dijital dünyanın anahtarının IoT uygulamalarında olduğunu görmek hiç de zor değil.



Kaynak: ftc.gov, tr.wikipedia.org