Sürekli gelişen ve büyüyen bilişim dünyası gün geçtikçe daha çok çalışana ihtiyaç duyuyor. Arz talep ilişkisi şeklinde ilerleyen bu yeni mecrada sıkça yeni iş alanları doğuyor. Günümüz teknoloji olanaklarıyla birlikte ortaya çıkan yeni iş kolu IT meslekleri yani Information Technologies’den dilimizdeki adıyla ’’ bilişim teknolojilerinden’’ bahsetmek istiyoruz.
Nedir bu IT? Çalışanlar ne iş yapar, kimleri kapsar? Tümünün cevabını bu yazıda bulabileceksiniz.
Öncelikle IT’nin başlangıcı elektronik mühendisliğine dayanır. Bilişim çağının getirisi olan bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği de IT’nin temellerini oluşturur. IT uzmanları bilişim alanındaki sorunlara çözüm bulur ve uzman oldukları branşlarda şirketlere hizmet sağlar. Bu alanda çalışan bireylerin teknolojiden ve her türlü yenilikten haberdar olması, takibini iyi sağlaması ve rakiplerinde bulunduğu ortak sahada şirketin refahı için yeni teknolojileri kullanması önemlidir. Ayrıca bu iş kolunun çalışanları aritmetik düşünme ve analiz konusunda da yetenekli olmalılar.
IT uzmanları çeşitli şirketlerin bilgisayar, telekomünikasyon, elektronik teknolojileri gibi birimlerinde çalışabilirler. Bu yeni ve dinamik iş kolunun artısı, sürekli gelişim halinde olması sebebiyle her geçen gün yeni iş alanlarını ortaya çıkarmasıdır.
Şimdi günümüz ve yarının en popüler IT mesleklerine göz atalım.
Tek bir başlık altında toplayacak olursak bunlar;
Yazılım geliştiriciliği, veri ve iş analistliği, BT proje yöneticiliği, yazılım kalite ve güvence analistliği, sistem yöneticiliği, network uzmanlığı, kurumsal kaynak planlama analistliği olacaktır.
Yazlılım geliştiriciliği şühpesiz içlerinde en çok talep olan bilişim iş koludur. Yazılım geliştiricisi şu sıralar oldukça popüler olan mobil yazılım geliştirme dahil olmak üzere, kod yazma ve yazılımın mimarisini oluşturma alanlarında çalışır.
İş analistinin temel görevi ise şirketin ihtiyaçlarından haberdar olup onlara en uygun olan bilişim çözümlerini araştırmak ve bulmaktır.
Veri analistleri şirketin üretim, satış ,müşteri ve çalışan bilgilerini denetler ve analiz eder. Analistlerin esas amacı şirketin yapısı için en yararlı ve uzun vadede işe yarayacak bilgileri toplamak ve şirketin doğru kararları vermesini sağlamaktır.
BT proje yöneticiliğie gelecek olursak, yöneticinin görevi şirket içi proje bütçelerinin planlamalarını ayarlamak ve belirlenen zaman içerisinde projelerin tamamlanmasını sağlamaktır.
Yazılım kalite ve güvence analistleri,belli methodlarla yazılımların güvenilirlik ve işlevselliklerini test eder. Aynı zamanda programı yazılımını test eder, bittikten sonra herhangi bir hata verip vermediğinin raporunu hazırlar. Kalite kontrol gibi diyebiliriz.
Sistem yöneticisi, bilgisayar sistemlerinin kurulum, sunucu, bakım ve işleyişinden sorumlu olan kişidir. Bu iş alanında çalışan kişi programların kullanıcıların beklentilerini karşılayıp karşılamadığını da araştırır.
Gelelim network uzmalığına: Uzman kişi işletmenin yerel alan ağını ve geniş alan ağını yönetir. Ağın güvenliğinden, güncellemelerden sorumludur. Herhangi bir olası problemde network uzmanı kullanıcılara destek sağlar.
Son olarak kurumsal kaynak planlama analistinden bahsedelim. Aynı zamanda bu iş alanına ERP sistemi denir. Bu sistem kurumun bütün verilerinin ortak bir havuzda toplandığı sistemdir. Analist ise bütün verilerin yönetim tarafından anında erişimini sağlar. İlgili kontrolleri gerçekleştirir. Günümüzün popüler IT meslekleri şu an için bunlardır, gelişen teknolojiyle birlikte şüphesiz birçok alan daha hayatımıza girecektir.
Kaynak: bilginc.com.tr