Sizi Arayalım
Fatura Öde
EN
Yaygın Servis Ağı, Sektöre Enerji Veriyor

Enerji sektöründe yüksek kapasite ile çalışan elektrik ve doğalgaz şirketlerinin aynı zamanda petrol ve madeni yağ alanında faaliyet gösteren akaryakıt şirketlerinin BT altyapılarının da bu yoğun işlem hacmine yanıt vermesi kritik önem taşıyor. Enerji sektörünün üretim, iletim ve dağıtım aşamalarındaki en popüler konusu akıllı şebeke yönetimi. Bu ana başlığın altında da sayaç okuma altyapısı, aktif şebeke yönetimi, dağıtık enerji kaynakları yönetim sistemi, dağıtım otomasyonu, bayi ve istasyon otomasyonu ve yönetimi, işgücü yönetim sistemi, saha izleme ve veri toplama sistemleri, mobil işgücü sistemleri, veri merkezi yapılanması, siber güvenlik ve emniyet, arıza ve servis yönetim sistemi, kurumsal kaynak planlama, iş zekası, veri analitiği, veri iletişim ve haberleşme altyapısı, kesinti yönetim sistemi, coğrafi bilgi sistemleri gibi pek çok BT uygulaması yer alıyor. Akaryakıt dağıtım şirketleri ise yasal mevzuat gereği istasyonlara dağıtılan ve satışı yapılan tüm akaryakıt bilgilerinin her yarım saate bir ve günde 48 kez EPDK’ya raporlamak zorunda. “Bu nedenle kesintisiz veri iletimi hizmeti akaryakıt şirketleri için hayati önem taşıyor” vurgusunu yapan İşNet Satış Direktörü Pınar Tüfenkçi, ekledi: “Türkiye çapındaki mevcut yaygın servis ağımız ve bölgelerde hazır cihaz stoğumuz sayesinde bu gibi ihtiyaçları eksiksiz bir biçimde yerine getirebiliyoruz. Enerji ve akaryakıt sektöründe hizmet sunduğumuz müşterilerimiz rekabete ve başarıya odaklanırken; onlara kesintisiz, güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde, en uygun fiyat/performans aralığındaki hizmetlerimizle bu yolda destek veriyoruz.”

Enerji şirketi aboneleri enerji şirketlerinden öncelikle kesintisiz, güvenli ve sürdürülebilir enerji talep ediyor. İlk abonelik başvurularda çok hızlı bağlantı olanağı, oluşan arızaların çok hızlı bir şekilde giderilmesi, temiz ve kaliteli enerji, abonelerin kullanım alışkanlıklarına bakarak en uygun ve tasarruflu kullanım modellerinin belirlenmesi, güvenli enerji iletimi, yasal mevzuata uygun enerji iletimi gibi konularda beklentileri bulunuyor. “Bu noktadan bakıldığında da enerji şirketleri öncelikle kesintisiz, sürdürülebilir ve güvenli enerji dağıtımında akıllı şebeke altyapı bileşenlerine yatırım yapmalı” diyen Pınar Tüfenkçi’ye göre, akıllı şebekeler sayesinde enerji iletimi ve dağıtımı kolay, hızlı, esnek, kesintisiz ve güvenli bir şekilde yapılabiliyor. Abonelerin müşteri memnuniyetinin sağlanabilmesi için kurumsal kaynak planlama, veri analitiği ve büyük veri, iş zekası, CRM gibi sistemlere yatırımı da Pınar Tüfenkçi’ye göre, kaçınılmaz görünüyor. Tüfenkçi, kurumsal hizmetlerini şöyle anlattı:

“Hala geleneksel yöntemlerle enerji üretimi ve dağıtımı yapan şirketlerin dijital çağda akıllı şebeke yönetim sistemlerine geçişi zorunlu hale geldi. Yüksek maliyetli yatırımları olan akıllı şebeke teknolojilerinin avantajlarından tam olarak fayda sağlanabilmesi için de enerji şirketlerinin; şebeke varlıklarının optimum kullanımı ve yönetimi, enerji kalitesinin iyileştirilmesi, tedarik sürekliliği, kayıp-kaçak seviyelerinin düşürülmesi, dağıtım şirketlerinin karbon ayak izlerinin azaltılması, şebeke dayanıklılığının artırılması, gelişmiş ölçüm altyapılarının kullanılması gibi başlıkları gündemine alması gerekiyor. Enerji şirketlerinin teknoloji yatırımları noktasında onlara kesintisiz yeni nesil iletişim altyapısı, kamuyla e-entegrasyonu sağlayan e-dönüşüm çözümleri, bulut hizmetleri ve siber güvenlik çözümlerini uçtan uca bütünleşik olarak sunuyoruz. Özellikle akaryakıt dağıtım şirketleri için uçtan uca yüksek veri iletimi, tüm bayi ve istasyonlarının otomasyonunu da sağlıyoruz.”


BT Haber Gazetesi / 2019