Vergi Usul Kanunu 487 sıra no.lu tebliğ kapsamında, Gelir Diaresi tarafından irsaliye, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu e-dönüşüm kapsamına dahil edildi. 1 Ocak 2018 itibariyle bu belgelerin kullanımı ihtiyari olarak başlayacak olup, şu an için herhangi bir limit veya zorunluluk tarihi belirlenmedi. “Ancak tarihler belli olduğunda, İşNet olarak hem mevcut müşterilerimize yeni hizmet sunumu şeklinde hem de e-Dönüşüm sürecine ilk defa girecek müşterilere bu hizmetleri de tıpkı e-fatura ve e-arşiv gibi uygun maliyetle ve kolay kullanım avantajıyla sunacağız.” diyen İşNet Genel Müdür Yardımcısı Aytül Sepetci’ye göre, e-dönüşüm sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçtiğimiz bu süreçte bilgi ve iletişim teknolojilerinin yardımıyla, bunların sunduğu yeni olanaklar ve yeni modellerle toplumda yaşanan değişimleri ve bu değişim için yapılan çalışmaları anlatıyor. “e-dönüşüm ile hayatımıza sıkı bir disiplin ve bununla birlikte gelecek olan kontrol mekanizması ile KOBİ’ler dahil tüm yöneticiler aslında işletmelerinde tam olarak ne olup bitiyor görebilecekler.” yorumunu yapan Aytül Sepetci, e-dönüşümün ilk adımlarından biri olan e-fatura süreci ile işletmelerin, etkin ve hızlı bir şekilde fatura alıp verebilmeye başladığını hatırlattı. Aytül Sepetci, bu başlıkta gelişimi şöyle anlattı:
“Sarf malzeme tüketimi azaltılarak faturalandırma maliyetleri düştü. Ardından e-defter ve e-arşivin hayatımıza girmesi ile birlikte KOBİ’ler dahil tüm işletmelerde önemli bir bütçe olduğu bilinen sarf malzeme tüketimine katkısı oldu. İşgücü ve zaman tasarrufu, onaylama maliyetleri ve zamandan tasarruf, arşivleme harcamaları tasarrufu gibi durumları ortadan kaldırarak, elektronik ortamda işlem yapılmasına olanak sağladı. e-Dönüşüm alanında yenilikler yapıldıkça gerek şirketlere gerekse kamuya maliyet ve ve kolaylık konularında fayda sağlamaya devam edecek.”
Sektörel entegrasyonlarımız olacak
Aytül Sepetci, “2018 yılındaki stratejimiz, mevcut müşterilerimize sağladığımız hizmet kalitemizi artırarak, verimli çalışmalarına destek olmanın yanı sıra; yürürlüğe giren e-dönüşüme ait yeniliklere hızlı uyum sağlamalarına olanak vermek” derken ilk defa e-dönüşüm süreçleriyle karşı karşıya kalacak mükelleflerin, bu sürece en hızlı şekilde adape olmalarını sağlamak istediklerini vurguladı. Aytül Sepetci, bu alanda 2018 yılı stratejilerini şöyle özetledi:
“Mevcutta sunmuş olduğumuz LucaNet KOBİ Ticari Yazılımı’nın özelliklerini geliştirerek, daha geniş bir kitleye ve daha fazla iş koluna hizmet sunumuna ilişkin sektörel entegrasyonların yapılmasını planlıyoruz. Ayrıca, serbest meslek erbaplarının ve esnafların dijital dönüşüme uyumu için farklı segmentlere yönelik yazılımların geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi giğer planlarımız arasında. Piyasanın önemli ihtiyaçlarından biri olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla çeşitli entegrasyonlar yapılacak. Bu konuyla ilgili 2018’in ilk çeyreğinde duyurularımızı gerçekleştireceğiz. Ticari hayatımızın yeni ihtiyaçlarından Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yönelik olarak, iş ortaklığı yapmış olduğumuz Luca yazılımları ile birlikte mükelleflerin bu sisteme daha hızlı ve daha sorunsuz olarak geçmelerini sağlayan projeyi de duyuracağız.”
BT HABER | 8-14 OCAK 2018 | E-DÖNÜŞÜMDE 2018 GÜNDEMİ